HISTÒRIA

HISTÒRIA

El Gremi de Llibrers de València es va constituir el 17 de novembre de 1977. Des d’eixe moment, ha desenvolupat intenses activitats de promoció del llibre i de defensa dels interessos professionals del col·lectiu. Aquest perfil reivindicatiu i de promoció de l’activitat dels llibrers valencians continua amb els anys, impulsant gran quantitat d’iniciatives i propostes al voltant del món del llibre. Actualment formen el Gremi de Llibrers 74 llibreries.

El Gremi de Llibrers s’encarrega de l’organització i convocatòria de la Fira del Llibre de València des de la XIV edició, l’any 1979. L’any 1981, la Fira es va traslladar al Saló Columnari de la Llotja, on es va encetar un nou model de Fira en el qual els llibres eren oferits al públic segons la temàtica. Per aquest motiu, va rebre la Medalla d’Or de la Delegació a València del Ministeri de Cultura, per la seua lloable contribució a la difusió cultural.

En 1985, la Fira va trobar el seu espai definitiu en el Jardí de Vivers. Durant aquests anys, la Fira ha estat reflexe dels canvis i esdeveniments socials ocorreguts, incorporant un programa d’activitats paral·leles, on les reivindicacions d’amplis sectors polítics i del món intel·lectual, han trobat un fòrum obert al diàleg, el debat i la participació, un espai on expressar i compartir les seues inquietuds.

Aquest programa, replet de tot tipus d’activitats i actes públics, ha consolidat la Fira com la segona Fira del Llibre d’Espanya, tant pel seu volum comercial com per la quantitat d’activitats que s’organitzen amb els objectius de facilitar la venda de publicacions, fomentar els hàbits de lectura i promocionar els llibres entre els habitants de la nostra ciutat i comarques circumdants.

Cada any, llibreries, editorials, institucions i mitjans de comunicació exposen als seus estands les últimes novetats editorials amb la intenció de donar-les a conèixer i apropar-les al públic. Això es complementa amb les presentacions de novetats editorials, que compten amb la presència dels autors, i els col·loquis, debats, conferències, diàlegs oberts i taules rodones, al voltant de temes d’actualitat. La poesia, el cinema, el teatre, l’art i la música també tenen el seu espai en el programa de la Fira, a través de lectures, representacions, concerts, exposicions i cicles, organitzades en col·laboració amb diverses entitats.

L’any 2018, el Gremi de Llibrers va impulsar la creació de la Fundació Fira del Llibre de València, de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu principal de fomentar la cultura del llibre com a bé cultural, mitjançant accions que afavorisquen l’increment de la lectura. La fundació va començar a assolir l’organització d’alguns apartats de la Fira del Llibre de València, especialment la part més cultural, amb la clara determinació des del Gremi de que aquesta gestione en pocs exercicis la pràctica totalitat de la mateixa, continuant així una herència, amb voluntat de vocació de servei públic, importantíssima per la ciutat de València.

La última edició de la Fira del Llibre, celebrada al 2019, va ser visitada per més de sis-centes mil persones. A més del públic adult, al voltant de quatre mil escolars participaren en les activitats complementàries que es programaren en la Fira als matins.