El sector del llibre valencià denuncia els incompliments de la Conselleria d'Educació

• La Conselleria encara té pendent de pagar 10 milions d'euros corresponents al bono-llibre, i els 22 milions de les ajudes directes del curs 2011-2012
• Alerten que les mesures anunciades per les autoritats educatives valencianes posen en perill a la cadena del llibre en la Comunitat i els seus llocs de treball


El sector del llibre valencià, format per editors, distribuïdors i llibrers, vol denunciar el continu incompliment, per part de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana, dels compromisos adquirits per al desenvolupament dels plans de gratuïtat dels llibres de text en la Comunitat. Entre aquests incompliments es troba el pagament dels deutes que encara manté la Conselleria amb editors i llibrers pel Programa de Gratuïtat del curs 2011-2012, i que ascendeixen a 10 milions d'euros. A aquesta xifra ha de sumar-se l'impagament a les famílies dels 22 milions corresponents a les ajudes directes (beques) per als cursos, que no estaven incloses en el programa de gratuïtat.

En opinió d'editors, llibrers i distribuïdors, aquesta situació està generant problemes econòmics a les empreses, que veuen dificultat a l’hora de trobar recursos financers per a poder continuar amb la seua activitat. “D'una banda, està l'impagament del deute directe que manté pels bono-llibres, que han sigut acceptats en les llibreries però no abonats per la Conselleria. A açò cal sumar que moltes famílies, al no haver rebut l’import de la beca aprovada, no ha fet l'avançament dels diners i no han anat a comprar els llibres”, reconeix Jesús Figuerola, President de l’Associació d’Editors del País Valencià.

Aquesta situació, assenyalen, podria agreujar-se en el present curs, en el qual estan “aprovats” 29 milions d'euros per a beques que tampoc estan arribant a les famílies. El sector del llibre vol expressar la seua preocupació per aquesta situació, atès que el curs es troba avançat i els alumnes haurien de comptar ja amb els seus llibres de text. En aquest sentit, volen assenyalar que en les reunions que el sector va mantenir amb la Conselleria, abans de finalitzar el passat curs, es va exposar la necessitat que les beques s'atorgaren al començament del curs i que s'establira un procediment que assegurara que la destinació de les mateixes fóra per a les finalitats per als quals van ser concedides, és a dir, la compra de llibres. “Si les beques arriben una vegada que el curs està ja molt avançat o fins i tot finalitzat, com ocorre amb les de l'any passat, és molt fàcil que la destinació de les beques de llibres siga un altra, i més en la situació que estem vivint. La Conselleria ens va dir que ho inclouria en la normativa del programa, però ens hem trobat amb un nou incompliment”, explica, Gloria Mañas, Presidenta del Gremi de Llibrers de València.

El sector del llibre valencià vol traslladar a l'opinió pública valenciana que aquests incompliments posen en perill a un sector que dóna treball a més de 2.800 persones de forma directa i que compleix un paper de rellevància en la cultura i el desenvolupament cultural del valencià i de la Comunitat Valenciana.

Per açò, vol alertar també sobre la importància que mesures com les anunciades de creació d'una plataforma d'intercanvi de llibres pot tenir en l'ocupació, en la creació cultural i en el propi desenvolupament de la societat valenciana.

Finalment, el sector vol apel·lar a la responsabilitat de les Autoritats educatives valencianes perquè reconsideren la seua actitud i es proposen mesures amb la finalitat d'evitar el major dany possible al sector i al teixit empresarial cultural valencià.