Un país de llibre

L’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua impulsen un programa televisiu de promoció del llibre i foment de la lectura en valencià.

  • Eugeni Alemany, popular presentador de “Trau la llengua” i “Caiga quien caiga”, presentarà el nou programa de TV. 
  • Inicialment s’emetrà a Levante TV, Información TV, Comarcal TV i Vilaweb TV. Però el projecte està obert a ampliar l’emissió a més televisions públiques o privades. 
  • S’estrena aquest divendres 23 de novembre coincidint amb el 29é aniversari de la Llei d’ús i ensenyament del valencià. 
  • “Un país de llibre” es convertirà en una xarxa social de lectors mitjançantla utilització de les TIC’s: web site, YouTube, Twitter, Facebook, etc.

En un moment com l'actual, es fa absolutament necessari reforçar accions per al foment de la lectura i la compra de llibre en valencià. Amb l'objectiu d'oferir eines de difusió adequades al nostre entorn, naix el projecte audiovisual Un país de llibre: un programa de Barret Films patrocinat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, gestionat per l'AEPV i amb la col·laboració del Gremi de Llibrers de València.
Un país de llibre és un espai televisiu que acostarà als espectadors el món de la literatura en valencià d’una forma entretinguda. En cada capítol es presentarà un llibre i el protagonista serà el propi escriptor. “Volem posar-li cara i ulls a la literatura en valencià. Que la gent conega els nostres escriptors” ens explica Vicent Peris, director del programa, i ens amplia Eugeni Alemany: “Furgarem en la seua biblioteca, coneixerem la seua rutina de treball, les seus manies i els seus autors fetitxes”.
Aquest és un espai audiovisual que naix de la iniciativa privada: un projecte de promoció del llibre i foment de la lectura en valencià, propi dels mitjans de comunicació públics, però finançat bàsicament amb l'aportació dels editors i dels llibrers, i amb les recursos i el compromís de la productora Barret Films.
Segons el president de l’Associació d’Editors del País Valencià, Jesús Figuerola:"Estem d'enhorabona pel naixement d'un nou instrument per fer promoció de la lectura en valencià perquè, malgrat els esforços, és la gran assignatura pendent després de quasi 30 anys de la llei d'ús i ensenyament del valencià. Amb només el 3% dels lectors llegint habitualment en valencià, els valencians ens situem com la CC AA amb llengua pròpia amb menor índex de lectors habituals en la seua llengua".
La presidenta del Gremi de Llibrers, Glòria Mañas, afegeix que "des de l'aparició de les primeres edicions en valencià les llibreries han dedicat un tracte especial. Per això, les llibreries són el més eficaç i democràtic canal d'accés al llibre en valencià. D'altra banda, la televisió i les xarxes socials poden ser un bon canal de prescripció lectora, allò que millor sabem fer els llibrers, i hem d'aprofitar qualsevol mitjà per guanyar la visibilitat desitjada entre els lectors."
Per a Barret Films, aquest model de producció col·lectiu, basat en la implicació de molts actors, demostra que es poden fer produccions de qualitat amb pocs recursos: “Les limitacions per nosaltres suposen un repte creatiu. Hem aprofitat per fer un format documental diferent, una mena de ‘docushow’ buscant la complicitat dels espectadors en la nostra recerca”. A més, l’ús de les noves tecnologies permet oferir als espectadors la possibilitat de participar directament enviant les seues crítiques i recomanacions. “Comptàvem amb la implicació d’escriptors, editors i llibrers i volíem completar aquest univers del llibre valencià amb els seus lectors i els blogaires” ens aclareix Vicent Peris.
Per la seua part, Ramon Ferrer, president de l'AVL, s'ha mostrat satisfet pel resultat del programa que estimularà la lectura en valencià. "L'Acadèmia ja du anys participant en campanyes i en programes de promoció del valencià i de la lecturaen la nostra llengua, però este programa vol avançar molt més, i crec que una iniciativa d'estes característiques hi havia que recolzar-la des del principi."
Cada programa es planteja com una trobada amb un autor en diferents ciutats valencianes i espais públics, per a després desplaçar-se cap a una llibreria; a més,tindrà altres miniseccions: punts de lectura, creuallibres, tauleta de nit, compra en llibreria, etc.; Un país de llibre consta de 13 capítols de 20 minuts que s'emetran de novembre a març.
Finalment, es busca també la creació d’una xarxa social de lectors mitjançant la utilització de les noves tecnologies: una mini-site dedicada a cada llibre i autor, que inclou el vídeo, informació textual i galeria d'imatges sobre l’autor, l’editorial, la llibreria i el blog recomanat; i les xarxes socials: pàgina en Facebook mitjançant la qual el vídeo es distribueix viralment; distribució mitjançant Twitter, YouTube i através dels canals habituals de l’AEPV. Tot a l’abast per facilitar la participació delsespectadors-lectors proposant i comentant lectures.