Wert afirma que el llibre digital ha de ser la base del desenvolupament del sector editorial (Europa Press)

El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, afirma que el llibre digital ha de ser la base del desenvolupament del sector editorial. "En aquest sector cal córrer dues vegades més de pressa: la nostra oferta de llibre digital ha de ser la base del desenvolupament del sector", ha subratllat aquest dimecres a Santander, al mateix temps que ha aclarit que açò no significa que "s'oblide" el paper o que aquest vaja a desaparèixer.

En qualsevol cas, ha insistit que si es perd una posició "d'avantatge" en llibre digital, "es perd en general", malgrat la "relativa poca importància" econòmica que aquest segment té actualment. Encara que en 2011 el catàleg del llibre digital es va ampliar un 43 per cent en títols, Wert ha admés que el sector editorial "evoluciona molt de pressa", amb el que "qualsevol vacil·lació o retard" a adaptar-se al canvi pot implicar "un risc molt important".

En aquest context ha subratllat que el llibre és "l'epicentre" del seu departament, "clau" en l'educació, cultura i esport, i per això és conscient que la situació de crisi i les exigències de transformació tecnològica exigeixen al sector un esforç d'adaptació en el qual el Ministeri està "disposat a acompanyar-los" en la mesura de les seues possibilitats. "Es tracta d'aprofitar la crisi com una oportunitat", ha dit.

Ha especificat que l'adaptació passa per dos eixos, la modernització del sector i la internacionalització, tasca en la qual la Secretaria d'Estat de Cultura, que dirigeix el càntabre José María Lasalle, està marcant les línies de suport. Segons el ministre, no es tracta només de "fires i promoció tradicional", sinó d'obrir nous portals i millorar els mecanismes d'oportunitat, d'apostar pel "llarg termini" i aconseguir una consolidació de la presència exterior de l'edició, especialment en l'àmbit educatiu, en mercats "clau i que van a ser més clau" pel seu potencial demogràfic com l'iberoamericà.

I ací ha ressaltat que els nous models de negoci "són clau" en aqueixa modernització i en l'oportunitat del canvi de paradigma. Així, advoca per conjugar experiència i innovació com a "clau" de l'adaptació del sector als canvis i ha apostat per un "esforç conjunt" per a fer front als reptes. "Es necessita la contribució de tots", ha postil·lat.

Wert s'ha pronunciat així en la inauguració de la XVIII Trobada sobre l'Edició ‘Pancho Pérez González’. ’Llibres, propietat intel·lectual i societat del coneixement’, que se celebra en la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), i en la qual també ha participat el president de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE), Javier Cortés.

El ministre ha defensat la necessitat de mantenir el preu fix dels llibres com a mesura "essencial" per a conservar el sector i d'aconseguir l'equiparació de l'IVA en els formats paper i digital, un "assumpte complicat" que requereix de normativa europea però que és fonamental en un sector deslocalitzat com l'edició digital. En aquest sentit, ha advertit que ara les mesures es focalitzen en l'ingrés a curt termini, la qual cosa pot resultar "perjudicial".

D'altra banda, el titular de Cultura ha destacat el "compromís ferm" del Govern en la defensa de la propietat intel·lectual, amb una nova regulació que siga "sensible i atenta" amb la nova dimensió de la mateixa en l'era digital, i amb el desenvolupament d'un marc de protecció jurídica dels drets d'autor. Es tracta d'una normativa "complicada", per la qual cosa ha refusat a oferir un termini, però ha insistit en la importància de comptar amb un sistema de garanties que pose límit a la pirateria, que "tant danya als que esteu en la costat bo i no en el costat fosc de l'edició".

Wert també ha tingut un reconeixement per a l'editor càntabre Pancho Pérez González, que dóna nom a la trobada, de qui ha destacat la seua "important" labor editorial i de difusió, perquè "va entendre la importància d'abastar tot l'àmbit de la comunitat hispanoparlant", així com la rellevància de la mateixa en un context econòmic i social. En aquest sentit, ha recordat que l'edició representa l'1,2% del PIB (el 25% de tota l'aportació econòmica de la indústria cultural), una dada que cal "cuidar, mantenir i millorar", no solament pel seu valor econòmic sinó per l'efecte multiplicador d'aquesta contribució sobre la qualitat social, cultural i educativa del país.

Per la seua banda, Cortés ha reivindicat al sector editorial, un "agent cultural de primer ordre" i ha demanat al Govern que compte amb ell perquè pot "aportar" en les reformes educatives i culturals. "Enmig d'aquesta crisi tenim capacitat per a seguir aportant al model cultural, educatiu i de projecció internacional", ha assegurat Cortesa, qui ha demanat al ministre un suport "explícit" per a un sector que "reivindica la seua història però que vol afrontar nous reptes" en un context de relleu generacional "important".

A més, ha destacat que el sector editorial nacional és "gran en sentit cultural i econòmic", en el primer cas perquè ha sigut "element fonamental" per a la construcció de la cultura de convivència que hi ha a Espanya, i en el segon perquè és la cinquena indústria editorial del món. "S'imaginen que el cinema espanyol fóra el cinquè del món? Potser caldria considerar-ho", ha reflexionat.

En l'acte inaugural també ha participat el rector de la UIMP, Salvador Ordóñez, qui ha destacat la figura de Pancho Pérez, i ha comptat amb l'assistència de Lasalle.