El Gremi de Llibrers agraeix a la ciutadania el seu suport a la Fira del Llibre

David Cases: “Sense comptar els resultats d’avui diumenge, el mal temps haurà comportat unes pèrdues inferiors al 15%”

El president del Gremi de Llibrers de València, David Cases, ha avançat els resultats provisionals de la 48 edició de la Fira del Llibre, que enguany ha patit els embats d’una meteorologia adversa al llarg dels primers cinc dies de certamen. “El mal temps de l’arrencada i les jornades posteriors ha malmès les previsions inicials quant a resultats econòmics, que no obstant açò s’han anat recuperant en el tram final de la Fira, gràcies al bon temps i, sobretot, al fet que la ciutadania valenciana s’ha bolcat, igual que en altres edicions”. David Cases calcula que, en general i a manera de mitjana, “sense comptar els resultats d’avui diumenge, les pèrdues respecte de l’any passat oscil·laran entre un 10% i un 15%”. En 2012 les vendes estimades van ser de 800.000 euros.

David Cases ha volgut testimoniar, en nom dels llibreters, l’agraïment a la ciutadania “que segueix fidel a la festa del llibre i enguany tampoc ens ha donat l’esquena”. David Cases estén aquest sentiment “a tots quants han participat activament en la Fira: llibreters, autors que ens han visitat, editors de la AEPV, il·lustradors de la APIV, músics del Col·lectiu Ovidi Montllor, contacontes, centres educatius que situen la Fira del Llibre entre les seues activitats complementàries, institucions públiques, universitats… l’organització d’una fira d’aquestes dimensions, la segona d’Espanya, requereix d’una àmplia participació i dedicació, que comença a preparar-se des de molts mesos arrere i, com és el cas, mereix un bon acolliment”. Per a David Cases, l’èxit d’aquesta convocatòria “avala un model que s’ha anat consolidant al llarg de moltes edicions i de l’experiència que, fira després de fira, ens ha permès anar millorant i incorporant aquelles iniciatives que contribueixen a la promoció del llibre, a incentivar la lectura i a acostar autors, il·lustradors i creatius al seu públic en una festa de la cultura de referència”.

Autors i vendes

Entre els llibres més venuts hi ha bastants coses cridaneres ja que a to amb uns temps de cooperativisme, petites editorials i autoedicions, alguns dels llibres amb èxit són produccions locals o d’autors no molt coneguts, però que es van fent un lloc gràcies a la seua qualitat. És el cas de Luis del Romero que el seu “Vae Victis” va rebre els més alts elogis de Luis Mateo Díez.

També és el cas del cuiner Rafel Marmol que ha venut molt bé la seua “Cocina tradicional valenciana” o de “Las doce llaves” de Maria Villamayor, novel·la d’intriga que és un vertader èxit local. “Diversos i dispersos” un poemari jocós de Josep Ballester amb il·lustracions de Paco Giménez, també està en posició destacada.

Entre les novel·les nacionals en castellà destaquen “La ridícula idea de volver a verte”, de Rosa Montero, “Nadie quiere saber” de Alicia Giménez Bartlett, “En la orilla” de Rafael Chirbes, “Música de cámara”, de Rosa Regás i Javier Sierra “El maestro del prado”

No obstant açò, res comparable als supervendes d’Albert Espinosa (“Brúixoles que cerquen somriures perduts”), Blue Jeans (“No em somrigues que m’enamore”) i Laura Gallego (“El libro de los portales”). Les seues cues d’admiradors davant la caseta de signatures han marcat aquesta Fira.

També Vicent Andrés Estellés s’ha convertit, una vegada més, en un dels autors més venuts de la Fira, en valencià: “Animal de records” i “Antologia poètica”. També en català s’han venut molt bé “Després de les tenebres” de Josep Lozano, “El crim del soldat” de Erri de Lucca i “El meu nom no és Irina” de Xavier Aliaga.

En literatura infantil i juvenil destaquen clàssics com “La rata Marieta” (la seua figura passejava aquest mateix matí la Fira), “Els princeses també és tiren pets” (Ilan Brenman) “Coolman i jo” (Rüdiger Bertram), “La festa monstruosa” (Carles Cano), “Animals” (Maria Jesús Bolta) i “La banda dels mijos lladres” (Pasqual Alapont), “Martina y los enredos del hada amarilla” (Joaquina Barba) i “El pas dels maulets”, de Pau Tobar.