La Plaça del llibre tanca amb èxit de públic i vendes

placa_llibre


Un èxit de públic i un homenatge als nostres escriptors

Les vendes superen un 25% les previsions més optimistes

La primera Plaça del Llibre a València va tancar ahir les portes a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània amb satisfacció de totes les entitats convocants. Tot un èxit, ha valorat el comitè organitzador que ha estat integrat per Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Editors del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el Gremi de Llibrers de València.

Aquestes entitats ha volgut agrair el suport de FULL (Fundació pel llibre i la lectura), Escola Valenciana, la Universitat d’Alacant, la Universitat de València i la Universitat Jaume I de Castelló i el patrocini de la Institució de les Lletres Catalanes, suport que ha fet possible aquesta festa del llibre.

S’han acomplit amb escreix els objectius marcats:

-El primer objectiu, la visibilització de la literatura en català: ha estat aconseguit per la gran resposta de la gent que ha acudit a tots els actes i presentacions programats. El flux de visitants ha estat incessant durant els quatre dies, ja que l’oferta ha abraçat tots els públics, especialment l’infantil, el qual ha tingut una rica oferta i la participació de contacontes com ara Dani Miquel, Llorenç Giménez, Manel Alonso i Vicent Penya, i la presència de la Rateta Marieta, estrella indiscutible de la literatura infantil valenciana.

- Segon, la gran llibreria que ha superat en vendes un 25% les previsions més optimistes dels llibrers, cosa que ha estat una sorpresa davant la situació de crisi que viu el comerç. Cal destacar com a més venuts els títols següents:

Novel·la: “El tramvia groc” de  Joan Francesc Mira (Proa)
Teatre: “València, Hollywood, Iturbi” de Manuel Molins (PUV)
Infantil: “Els fantàstics llibres voladors” de Willians Joyce (Andana Editorial)
“La Rata Marieta” (Tàndem Edicions)
Poesia: “Llibre de Meravelles” (Editorial 3i4) i altres llibres de Vicent Andrés Estellés 


-Tercer, la participació de centres d’ensenyament d’arreu del País Valencià al programa de contacte amb els escriptors. Els dos matinals lectius s’han vist desbordats per les sol·licituds de centres interessats. Cal destacar la participació dels alumnes de batxillerat d’instituts de secundària  d’Elda.

- Finalment, aquesta iniciativa s’ha convertit en un veritable homenatge als nostres escriptors: perquè ha estat precedida per una “Setmana dels Escriptors a les Llibreries”, amb la realització de presentacions de llibres en una vintena de llibreries de tot el País Valencià. I perquè l’acte central de la inauguració ha homenatjat a Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu en l’any dedicat d’aquests dos grans autors, amb la inauguració de l’exposició itinerant cedida per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la realització d’una actuació musical.

Les entitats organitzadores també han insistit a reclamar de les administracions valencianes un Pla de Foment de la Lectura com a única fórmula per a sistematitzar les accions que es puguen realitzar des de qualsevol àmbit competencial amb l’objectiu de millorar els hàbits lectors dels valencians i que, a més, atenga particularment l’edició en la llengua pròpia i els nostres escriptors.

En resum: a més del volum de venda, cal destacar la importantíssima afluència de gent que ha visitat la Plaça del Llibre, ha participat en les activitats programades i ha consultat l’ampla oferta de llibres exposada. Aquest fet expressa l’interès que la societat valenciana té per la cultura en general i el llibre en particular, malgrat la manca de polítiques institucionals destinades al foment de la lectura i de la poca dedicació que tot sovint li presten els mitjans de comunicació a la cultura. Els organitzadors agraixen a la societat valenciana el suport rebut amb aquesta afluència, que consideren una molt bona notícia i una esperança i els anima a treballar per a garantir la continuïtat del projecte.