El negoci del llibre diu prou

Editors i llibreters elaboren les bases d'un pla de foment de la lectura després de reclamar-ho des de 2006 al Consell sense èxit - Demanen als partits polítics que el nou govern valencià es comprometa a desenvolupar el projecte en sis mesos.

ALFONS GARCIA | VALÈNCIA La necessitat d'un pla de foment del llibre i la lectura és una reivindicació que editors i llibreters valencians reiteren des de 2006. Sense èxit. Ara, amb la indústria de les lletres sota mínims després d'un lustre llarg de crisi, fan un pas més enllà i han preparat pel seu compte les bases d'un pla autonòmic. La Fundació pel Llibre i la Lectura (constituïda per l'Associació d'Editors del País Valencià i el Gremi de Llibrers) presentarà el document el dimarts 24 de març. El seu objectiu és obtenir el compromís de tots els partits polítics que el Govern valencià que isca de les eleccions del pròxim 24 de maig assumisca l'aprovació del pla. Sis mesos és el termini que donen per a engegar-ho.

Les dades que maneja el sector del llibre són il·lustratius de la deterioració d'aquesta indústria i de l'hàbit de la lectura. La facturació de les editorials valencianes ha caigut un 24,6 % entre 2009 i 2013. La C. Valenciana és la penúltima d'Espanya en compra de llibres per habitant: 7,2 enfront del 8,6 de mitjana estatal. L'índex de lectura se situa en el 56,4 % "aquesta és la proporció de lectors habituals", per baix de la mitjana espanyola (57.9 %). Afig sobre aquest tema la Fundació pel Llibre que la bretxa creix fins als tres punts en els últims estudis de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE).

L'absència de dades pròpies és una altra evidència de la consideració d'aquest sector. La Generalitat no realitza estudis de comerç interior del llibre des de 2010 i d'hàbits de lectura des de 2011 (l'últim del Ministeri d'Educació i Cultura és de 2012). Va ser, després de consultar a editors i llibreters valencians, un de les despeses sacrificades en necessitar retallar pels ajustos de dèficit.

El document elaborat ara per la Fundació pel Llibre i la Lectura radiografia la situació de l'edició, les biblioteques i els comerços en el territori valencià per a concloure amb una proposta d'onze línies d'actuació, que serien els fonaments d'un pla de foment del llibre.

La Generalitat realitza accions de suport a la lectura "com les trobades d'alumnes de Secundària amb autors que organitza en la Biblioteca Valenciana", però no ha comptat amb una eina global. Açò és el que reclamen llibreters i editors: un «nord». Un document que precise els objectius a aconseguir, les accions per a açò i els mecanismes d'avaluació de l'eficàcia de les mesures adoptades.

La proposta de la indústria del llibre no quantifica un pressupost necessari. Entenen els seus responsables que, encara que són necessaris recursos, urgeixen sobretot polítiques definides per a revertir la reculada en els hàbits de lectura.

Podeu llegir la notícia original a Levante-emv