La 54 Fira del Llibre converteix els Jardins de Vivers en “un festival de les paraules”

La 54 Fira del Llibre de València ha obert les seues portes aquest matí als Jardins de Vivers, on romandrà instal·lada fins el diumenge 5 de maig. Organitzada pel Gremi de Llibrers i la Fundació Fira del Llibre, l’esdeveniment acollirà durant els propers onze dies 120 presentacions, 600 sessions de signatures d’exemplars, 22 taules redones i debats, 12 tallers de lectura, 11 concerts, 7 entregues de premis, 6 recitals, 5 espectacles, 5 homenatges, 4 trobades professionals, 4 activitats relacionades amb la il·lustració i 2 trobades d’escriptors amb clubs de lectura. A més, la Fira ha programat 19 activitats infantils obertes al públic general i altres 40 dirigides a alumnes, distribuïdes en 72 sessions i en les quals participaran 4.300 escolars.

“Arribem a l’edició número 54 i ho fem decidits a convertir de nou els Jardins de Vivers en la gran festa anual de la lectura. Un any més, la Fira servirà com a punt de trobada de lectors i lectores amb importants novetats orientades a convertir-la en un autèntic festival de les paraules”, ha afirmat el president del Gremi de Llibrers, Nacho Larraz, durant la inauguració de l’esdeveniment, que ha tingut lloc aquest matí i que ha comptat amb la participació dels escriptors Manuel Vilas i Pepa Guardiola, en qualitat de padrí i padrina de la Fira. Larraz ha mostrat la seua confiança en que la 54 Fira, en la qual estaran presents 66 expositors en 107 casetes, consolide les xifres de l’any anterior, quan es van assolir unes vendes aproximades d’un milió d’euros i unes visites de mig milió de persones.

El president del Gremi ha reivindicat “el poder transformador del llibre” en “l’actual escenari de canvi social i incertesa política”. “Els llibrers i llibreres de València, que en els anys setanta vam posar les nostres rebotigues al servei de les llibertats, de les democràcies i l’autonomia, ens comprometem a través de la Fira amb els col·lectius que veuen perillar els seus drets. Ens comprometem amb les dones i amb la igualtat de gènere. Ens comprometem amb el valencià i amb els drets lingüístics. Ens comprometem amb els col·lectius LGTBI i amb els seus drets. Ens comprometem amb els creadors i les creadores, i amb les llibertats d’expressió, creació i informació. Ens comprometem amb les persones emigrants i els drets humans. Ens comprometem amb la història i amb la memòria. Debatrem sobre tot això sempre amb llibres sobre la taula”, ha afirmat Larraz.

Per part seua, la presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià, Àfrica Ramírez, ha valorat que l’èxit de la Fira depèn, cada any, “del compromís dels llibreters, el compromís de les editorials valencianes en fer llibres, dels escriptors i il·lustradors en presentar els seus treballs, i dels lectors que els acompanyen”.

“Hi ha una cosa que és comú a un escriptor i a un lector: la necessitat d’enfrontar-se al misteri de la vida. Per això escriu un escriptor, i per això llegeix un lector. Quan es troben, més que dos misteris, col·lisionen dues solituds. Cal buscar el llibre que resolga la teua vida”, ha afirmat en el seu discurs Manuel Vilas, padrí de la Fira i qui aquesta vesprada participa en una trobada amb clubs de lectura. El seu últim llibre, Ordesa (Alfaguara), aconsegueix ja les 16 edicions. Per part seua, la padrina de la Fira, Pepa Guardiola, autora valenciana de llarga trajectòria i premi Lletra Lila 2019, ha reivindicat la necessitat de “difondre i preservar el món del llibre amb el poder de la lectura i la força de l’escriptura”.

Han assistit a la inauguració el president de la Diputació de València, Toni Gaspar; la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; les vicepresidentes primera i quarta de la Diputació, Maria Josep Amigó i Rosa Pérez Garijo; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; el director general de Comerç, Natxo Costa, i els síndics dels grups parlamentaris del PSPV-PSOE i Compromís, Manuel Mata i Fran Ferri, respectivament. També han assistit el director de l’Institut Alfons el Magnànim, Vicent Flor; la presidenta del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, Encarna Cuenca; la secretària de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, i el delegat del Grupo Planeta, José Fidel Varona.

Activitats

A més dels escriptors i escriptores convidats pels expositors i les editorials, l’organització ha programat presentacions, trobades o signatures d’exemplars al voltant de 70 autors i autores, entre els quals es troben el novel·lista Luis Landero (Premi Nacional de Literatura i Premi de la Crítica, entre altres) i la poetessa i traductora Marta Pessarrodona (recent Premi d’Honor de les Lletres Catalanes), les trajectòries de les quals seran homenatjades en la Fira. En castellà, a més de Vilas i Landero, destaca la presència de Rosa Montero (Los tiempos del odio), Benjamín Prado (Los trenta apellidos), Albert Espinosa (Lo mejor de ir es volver, obra en castellà més venuda a Sant Jordi), Ayanta Barili (Un mar violeta oscuro, finalista del Premi Planeta 2018), Máximo Huerta (Intimidad improvisada), Elia Barceló (El eco de la piel), Sonsoles Ónega (Despúes del amor) i Elisabeth Benavent (Toda la verdad de mis mentiras).

En valencià, de Marta Orriols (Aprendre a parlar amb les plantes, premi Omnium), Eva Baltasar (Permagel), Gerard Quintana (Entre el cel i la terra), Jordi Cabré (Digues un desig, segona obra en català més venuda a Sant Jordi de Barcelona), Sebastià Bennasar (L’any que vaig assassinar Rita Barberà), Ada Castells (Mare), Martí Domínguez (La Sega) i Joan Benesiu (Serem Atlàntida). A més, la Fira acollirà aquest dissabte el lliurament dels premis Los Libreros Recomiendan 2019, atorgats per la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (CEGAL) a Santiago Lorenzo (Los asquerosos, ficció; segona obra en castellà més venuda a Sant Jordi), Marta Sanz (Monstruas y centauras. Nuevos lenguajes del feminismo, no ficción) i María Martínez Bautista (Galgos, premi Javier Morote).

Així mateix, l’organització ha programat directament 18 taules rodones sobre diverses temàtiques, com la memòria històrica, fantasia i ciència-ficció, novel·la històrica, novel·la negra, novel·la romàntica, dones i literatura, literatura i diversitat, transsexualitat i literatura, literatura LTGBI, poesia, teatre, literatura i rock, drets humans i llibertat de premsa.

A més, la Fira s’obri enguany a manifestacions culturals no estrictament literàries i acollirà diversos concerts i espectacles. El col·lectiu artístic Cero en Conducta realitzarà una performance en el passeig durant dues vesprades seguides; també oferiran concerts la Banda Municipal de València, la Coral Allegro de l’ONCE i el Orfeó Valencià Infantil. Amb motiu d’aquest tipus d’activitats, el certamen ampliarà diversos dies el seu horari habitual, fins a les 00.00 hores.

Per part seua, la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana torna a posar a la disposició de les editorials valencianes una carpa gestionada per l’Associació d’Editors (AEPV), on estan presents 59 empreses i tenen cabuda professionals de la il·lustració. La xarxa de Biblioteques Públiques Municipals de València col·laborarà amb la biblioteca de la Fira, en la qual es desenvoluparan nombroses activitats per a xiquets i xiquetes.

Horaris

La 54 Fira del Llibre de València, el cost de la qual s’estima en 360.000 euros, estarà oberta al públic entorn del Passeig Antonio Machado i l’esplanada central dels Jardins de Vivers en horari de 11h a 14h i de 17h a 20.30h, en dies laborables, i de 11h a 14.30h i de 16.30h a 21h, els divendres a la tarda, festius i finalitats de setmana.

Related Posts