Un espectacle de Borja Penalba i Francesc Anyó dedicat al poeta Marc Granell va posar punt i final a la 5a Plaça del Llibre de València, sense cap dubte l’esdeveniment més important al voltant del llibre en valencià que es celebra a la nostra Comunitat.
De l’1 al 5 de novembre la plaça de l’Ajuntament de València ha esdevingut un gran aparador amb més de 5.000 títols en la nostra llengua, i han sigut més de 10.000 persones les que s’ha apropat fins al centre neuràlgic de la ciutat per a conèixer-los de primera mà i, a més, gaudir de les més de 40 activitats que han estat programades.
En la present edició han participat 58 editorials i 10 llibreries que, com en anys anteriors, ho han fet de forma cooperativa. Les vendes han superat àmpliament les de l’any anterior: prop de 4.000 exemplars i un total de 50.000 €.
ELS MÉS VENUTS
Els lectors enguany ens han donat la sorpresa: el llibre més venut en termes absoluts ha sigut Els parlars valencians (Publicacions de la Universitat de València), que juntament amb Joan Baldoví en clau valenciana (Perifèric Edicions) i València no s’acaba mai (Drassana) han ocupat els primers llocs en la modalitat d’assaig. Per la seua banda, L’assassí que estimava els llibres (Proa), Les quatre vides de l’oncle Antoine (Angle Editorial), Jo sóc així, i això no és un problema (Vincle Editorial) han sigut els més venuts en literatura d’adults.
En l’apartat de llibres infantils Cantem amb Dani Miquel (Bromera), El llarg viatge de Nanuq (Bromera), Contes de bona nit per a nenes rebels (Edicions 62) i El món de Pao (Vincle Editorial) han sigut els més venuts, mentre que Black Friday (Sembra Llibres), La fallera calavera (Sembra Llibres) i Parlem d’amor? Tu tries (Edicions 96) ho han sigut en literatura juvenil.
La Plaça del Llibre va nàixer l’any 2013 per a donar visibilitat a la literatura feta en la nostra llengua i consolidar un punt de trobada en la tardor entre editors, autors i lectors. L’edició de 2017 ha estat organitzada per la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) i la Generalitat Valenciana, dins de les activitats del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, a iniciativa de l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), el Gremi de Llibrers de València, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i la federació Escola Valenciana. A més, ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de València mitjançant les regidories de Cultura i Acció Cultural, de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, així com el suport de les universitats publiques valencianes i les editorials i llibreries participants.
La Plaça parteix del compromís de les entitats impulsores de la cultura i la llengua en general, i amb el llibre en particular, amb la finalitat de sumar sinèrgies per difondre la lectura com a via fonamental per accedir al coneixement i contribuir a la divulgació de les nostres autores i autors.