La 53 Fira del Llibre obri les seues portes com a “gran festa de la cultura i del plaer de la lectura”

La 53 Fira del Llibre de València ha obert les seues portes aquest matí en els Jardins de Vivers, on romandrà fins el diumenge 6 de maig. Organitzat pel Gremi de Llibrers i la Fundació Fira del Llibre amb la col·laboració de FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura), l’esdeveniment acollirà durant els pròxims onze dies 741 sessions de signatures d’exemplars; 119 presentacions de llibres; 130 entrevistes a escriptors i escriptores; 32 taules redones i debats; 36 espectacles; 18 recitals; 25 tallers; i 120 sessions d’activitats amb escoles, amb la participació de 7.000 xiquets i xiquetes.

“Ens hem conjurat per a fer de la Fira una gran festa de la cultura i del plaer de la lectura”, ha afirmat en la inauguració el president del Gremi de Llibrers, Nacho Larraz, qui ha reivindicat el llibre com “l’instrument cultural més potent, prestigiós i resistent al pas dels anys, les modes i les tecnologies”. Larraz ha mostrat la seua confiança que la 53 Fira, en la qual estaran presents 73 expositors en 112 casetes, consolide les xifres de l’any anterior, quan es van aconseguir unes vendes aproximades d’un milió d’euros i unes visites de mig milió de persones.

“Aquesta magna fira ens assenyala un camí molt positiu de creixement i espere que també de vendes”, ha afirmat el president dels Corts Valencianes, Enric Morera, per a qui “és important que la indústria cultural valenciana agafe pes”. “Quants més llibres, més lliures”, ha afirmat Morera, qui també ha considerat que “anem en el bon camí per a agafar múscul i dimensionar el sector, tant en l’àmbit de les llibreries com en el de les editorials”.

Per la seua banda, el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha destacat que la Fira “es preveu històrica, igual que ho va ser la de 2017, quan es van batre els rècords de vendes”. El conseller ha valorat l’augment d’expositors, doncs “necessitem tindre una indústria cultural cada vegada més forta”, la qual cosa “ajudarà a fer el canvi de model productiu i de creixement que volem”. “La cultura és un dels vectors d’eixe canvi”, ha considerat Marzà, qui ha animat als valencians i valencianes a acudir a l’esdeveniment per a “gaudir dels llibres i dels escriptors i escriptores.

També han participat en la inauguració la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; el portaveu del Grup Parlamentari Socialista en els Corts, Manuel Mata; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, Carmen Amoraga; el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius; la presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià, Dolors Pedrós; i Carles Cano, Ambaixador de la Lectura 2018.

Autors i autores

A més dels escriptors i escriptores convidats pels expositors i les editorials, l’organització ha programat presentacions, encontres o signatures d’exemplars amb, entre d’altres, Almudena Grandes, Alejandro Palomas, Juan José Millás, Laura Freixas, David Trueba, Fernando Delgado, Sarah Lark, Juan Eslava Galán, Manuel Rivas, Vicente Molina Foix, Pilar Urbano, Blue Jeans, Elisabet Benavent, Nieves Herrero, Dulcinea, Paco Lobatón, Javier Arias Artacho, Juan Francisco Ferrándiz, Moruena Estríngana, Aroa Moreno, Carme Riera, Carmen Amoraga, Marta Sanz, Lorenzo Silva, Víctor del Árbol, Susana Fortes, Reyes Monforte, Lluis Foix, Carlos Marzal i Luis García Montero.

De les 741 sessions de signatures d’exemplars ja confirmades, 232 seran de llibres escrits o traduïts al valencià. A més de Carme Riera i Lluis Foix, entre els escriptors i escriptores en valencià que signaran les seues obres en la Fira destaca la presència de: Vicent Usó, Xavier Aliaga, Carles Cano, Carles Senso, Emili Piera, Fani Gran, Francesc Bayarri, Marc Granell, Martí Domínguez, Rafa Arnal, Toni Mollà, Joanjo García, Clara Berenguer, Teresa Broseta, Vicent Marco, Miguel Ángel Giner, Cristina Durán i Laura Ballester. Al seu torn, de les 130 entrevistes que es realitzaran en el plató de la Fira, 89 estaran protagonitzades també per autors i autores en valencià.

Horaris i col·laboracions

La 53 Fira del Llibre de València, el cost de la qual s’estima en 360.000 euros, estarà oberta al públic entorn del Passeig Antonio Machado i l’esplanada central dels Jardins de Vivers en horari de 11h a 14h i de 17h a 21h, en dies laborables, i de 11h a 14.30h i de 16.30h a 21h, els caps de setmana i l’1 de maig.

L’esdeveniment compta amb el patrocini institucional de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i l’Ajuntament de València, així com la col·laboració del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2015-2020, l’Institut Valencià de Cultura, el Palau de la Música, l’Oceanogràfic, Caixa Popular, Fundació Omnium (Aigües de València), La Caixa, Ikea, l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana. D’altra banda, gràcies a diverses col·laboracions amb l’Oceanogràfic, el Mercat Central, la Rambleta i l’Institut Valencià de Cultura, l’esdeveniment també estarà present en la ciutat mitjançant diverses activitats realitzades fora dels Jardins de Vivers.

Altres activitats

La Fira ha acollit també diverses activitats per a escolars, així com la Jornada d’Adaptació d’Obres Literàries a la Pantalla, encontre professional organitzat per l’Associació d’Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV).

Related Posts