Un rialler lector i un feroç cocodril protagonitzen el cartell de la 53 Fira del Llibre, que se celebrarà a València del 26 d’abril al 6 de maig. El treball és obra de Lalalimola, nom artístic de la il·lustradora valenciana Sandra Navarro, qui ha resultat guanyadora de la crida a projectes convocada per l’organització d’aquesta gran trobada literària. El comitè de selecció va estar format per representants del Gremi de Llibrers de València, de l’Associació Professional d’Il·lustradors de València (APIV), de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), de l’Associació d’empreses de Comunicació Publicitària de la Comunitat Valenciana (ComunitAD) i de FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura.
Actualment, Sandra Navarro treballa en el sector editorial i publicitari per a empreses d’àmbit nacional i internacional com Penguin Random House, Pearson, Macmillan, Quarto Group, Oxford University Press, Simon & Schuster, UNICEF, Specsavers, EL PAÍS,Santillana, Edelvives o SM. L’any passat es va encarregar del cartell nadalenc de l’Ajuntament de València junt amb l’estudi Pixelarte Creatividad.
Parlem amb Lalalimola per a conèixer tots els secrets del cartell de la Fira del Llibre i saber un poc més sobre la relació entre lectura i il·lustració.
Per què vas decidir presentar-te a la convocatòria de la Fira del Llibre?
M’interessava molt el projecte per dos motius: per a començar, considere que la temàtica del llibre és molt interessant i, a més, m’atrau molt la cartelleria.
Quin missatge volies transmetre amb aquesta obra?
Volia abordar diversos assumptes. D’una banda, la lectura com a manera d’evasió, com una forma de desconnectar del món. També la supervivència del llibre en paper enfront del format digital. I finalment, la importància de la lectura en els xiquets i de com els adults hem de donar exemple per a fomentar l’hàbit de llegir entre els més xicotets.
Quins han sigut les teues principals influències a l’hora de dissenyar el cartell?
Les meues referències estan en la gràfica i la cartelleria francesa de mitjans del segle XX. Quant als colors, he pres com a referència l’obra de Joan Miró, Piet Mondrian i Alexander Calder, entre d’altres. La meua idea era crear un cartell senzill formalment, però potent visualment. De fet, està molt estudiat perquè siga simple, directe i amb força.
A nivell editorial, vivim un moment d’auge tant dels llibres il·lustrats com de la novel·la gràfica…
És veritat, la imatge està ressorgint, crec que vivim en un món molt visual i que les il·lustracions aporten molt atractiu al llibre.
Parlaves abans del foment de la lectura des d’edats primerenques i la veritat és que solem recordar amb un afecte molt especial els nostres llibres favorits de la infància. Com podem aconseguir que els xiquets lligen?
A voltes s’exigeix als xiquets que lligen quan els adults al seu al voltant amb prou faenes ho fan. Si un xiquet et veu llegint augmentarà el seu interès per la lectura, hem de ser un model a imitar. Si des de xicotet estàs acostumat a veure als teus pares llegint, ho trobes un hàbit natural. D’altra banda, és important donar als xiquets llibres que els resulten interessants, tractar d’esbrinar què tipus de lectura els pot atraure i motivar perquè no ho associen amb una avorrida imposició.
Què creus que té la lectura que la fa tan poderosa?
Em sembla que la clau és que, a més d’aprendre i desenvolupar la imaginació, la lectura permet viatjar, conèixer altres mons i èpoques. I pots fer-ho tot sol o acompanyat.
Segons els detalls que ens has explicat sobre el cartell, sembla clara la teua posició en el debat entre els llibres en paper i els electrònics…
Sí, jo llig en paper. M’agrada col·leccionar llibres, revisar-los, tocar-los. M’agrada tenir-los com un recurs al que tornar, sentir el paper. El format digital té els seus avantatges, però el paper té un valor especial i no crec que vaja a desaparèixer.
Com a lectora, quin tipus de llibres consumeixes?
Sobretot, publicacions sobre art, fotografia i cinema. També biografies i, per descomptat, àlbums il·lustrats.
La Fira del Llibre és un bon moment per a ampliar la nostra biblioteca casolana, quins títols ens recomanes?
Alguns dels meus favorits són The Complete Short Stories, de Roald Dahl; Moon Man, de Tomi Ungerer; This is the house where Jack lives, escrit per Joan Heilbroner i il·lustrat per Aliki, i Reflections and Shadows de Saul Steinberg i Aldo Buzzi.