QUI SOM

Qui som
Què oferim
Junta directiva
Història
Estatuts

QUI SOM

El Gremi de Llibrers de València som una associació professional amb quaranta anys de recorregut per on han passat la majoria de les llibreries que formen part de la història del sector en la nostra província.

Els nostres objectius són:
— Impulsar la representació, gestió i defensa dels interessos professionals i econòmics comuns dels llibrers.
— Posar en valor el paper del llibrer com a prescriptor i dinamitzador cultural.
— El foment de la participació del llibrer en la vida pública i col·laborant amb la difusió i la promoció del llibre.

Som membres de CEGAL (Confederación Española de Gremios y Asociaciones de Libreros), estem integrats en COVACO (Confederació Valenciana de Comerç) i som fundadors de FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura).

Entre les moltes activitats que promou destaquem:

— Organització de la Fira del Llibre de València.
— Gestió i coordinació de la campanya de Bono Llibre.
— Campanyes de promoció de llibreries, productes i serveis, a través de la pàgina web i les xarxes socials.
— Organització de trobades, cursos i jornades formatives.
— Participació en les activitats de foment lector impulsades per FULL.
— Activitats de foment de la participació de llibreries en fires, trobades i actes culturals.
— Realització d’estudis sobre el sector.
— Participació en les activitats de la Confederació Espanyola de Gremis (CEGAL).
— Pertinència al Consell Assessor del Llibre (Generalitat Valenciana).

SERVEIS QUE OFERIM

— Gestionar i defensar els interessos professionals dels associats.
— Representar el col·lectiu en les relacions amb les Institucions públiques i les entitats que tenen competències amb el sector del llibre.
— Potenciar el foment de la formació empresarial, mitjançant l’organització i impartició de cursos, conferències, seminaris, etc.
— Impulsar iniciatives per a conèixer l’evolució del sector del llibre i millorar les perspectives de futur de les llibreries.
— Potenciar, desenvolupar i consolidar les relacions amb tots els sectors relacionats amb el món del llibre.
— Fomentar la cultura del llibre com a bé cultural, mitjançant l’organització de diverses activitats com Fires del Llibre, Salons de Lectura, Premis Literaris, etc.
— Contribuir a la promoció de les llibreries i dels seus productes i serveis, a través de la pàgina web del Gremi i de les xarxes socials.
— Establir i facilitar serveis d’interés comú als associats com una borsa de treballadors de llibreries, una borsa de proveïdors, assessoria, etc.
— Intervenir en els convenis i conflictes col·lectius de treball que puguen suscitarse en l’àmbit de la seua competència o col·laborant amb altres associacions si el cas ho demanda.
— Fer assessories específiques de consultes i comunicacions permanents per a reforçar l’activitat de les llibreries.
Donar accés dels associats als serveis que ofereixen CEGAL i COVACO.

 

JUNTA DIRECTIVA

El Gremi de Llibrers som una associació democràtica de caràcter no lucratiu dirigida, administrada i representada per una junta directiva, l’elecció de la qual es fa d’entre els seus membres per votació en Assemblea General.

La Junta Directiva està formada per: 

Presidència: Ignacio Larraz Mayordomo, llibreria El Cresol. València
Vicepresidència 1era: David Cases Sena, llibreria La Traca. València
Vicepresidència 2na: Juan Pedro Font de Mora Bosutil, llibreria Railowsky. València
Secretaria: Jorge Cabezas Montañana, llibreria Somnis de paper. Benetússer
Tresoreria: Sara Sánchez Asensi, llibreria 35 Formiguetes. València
Vocalia: Rafael Domínguez, llibreria Tirant lo Blanch. València
                  Cristina Campos Caudé, llibreria Viridiana. València 
                  Maria Bravo Cortés, llibreria Ambra. Gandia.     

Secretaria Tècnica: Lola Carrasco       

La Junta Directiva del Gremi de Llibrers de València és responsable de:

— Assegurar el compliment dels objectius del Gremi i les decisions del socis, i que es realitzen les activitats necessàries per a l’adequat funcionament del Gremi de Llibrers.
—Preparar, en el període entre assemblees ordinàries, les declaracions de política i formular les estratègies adequades.
—Adoptar decisions respecte de les propostes dels socis relatives al funcionament i l’organització del Gremi.
—Elaborar un Programa d’Acció Anual per a portar-lo a terme.
—Elaborar una Memòria sobre les activitats específiques per a presentar-lo a l’Assemblea General.
—Gestionar, executar, elaborar estratègies i avaluar resultats d’activitats específiques.
—Captació i finançament de recursos econòmics.
—Representar al Gremi de Llibrers de València en els mitjans de comunicació i en totes aquelles activitats a les quals se’ls convoca o se’ls convida a participar.

HISTÒRIA

El Gremi de Llibrers de València es constituí el 17 de novembre de 1977. Els primers Estatuts com a gremi, encara que molt sintètics, arrepleguen en el seu primer article «esta entidad agremiará las empresas existentes o que puedan crearse en el futuro, dentro del ámbito territorial que la misma comprende, que voluntariamente lo soliciten y que se dediquen en forma habitual a la actividad de librerías, distribuidoras, delegaciones editoriales y editoriales y será órgano específico para la gestión, defensa y coordinación de los intereses comunes de sus miembros»

Des de 1977 aquesta organització gremial ha desenvolupat intenses activitats de promoció del llibre i de defensa dels interessos professionals del col·lectiu. En aquest sentit, el Gremi ha protagonitzat denúncies i mobilitzacions socials contra la competència deslleial, la liberalització del descompte en el llibre de text i l’exigència d’una llei valenciana del llibre que fins i tot motivà un tancament a la Conselleria de Cultura l’any 1986.

Aquest perfil reivindicatiu i de promoció de l’activitat dels llibrers valencians continua amb els anys, impulsant gran quantitat d’iniciatives i propostes al voltant del món del llibre.

En 1996 Gloria Mañas és triada com a nova presidenta del Gremi de Llibrers. D’aquesta manera, el Gremi, a més a més de les activitats d’organització, gestió i coordinació de l’associació, promogué un manifest dels professionals del llibre el 1997 i participà en la vaga general del comerç contra la llibertat d’horaris l’any 2000.

D’altra banda, desenvolupà la presència cultural del Gremi de Llibrers de València amb els Premis Cavallers Tirant atorgats a personalitats de la cultura valenciana, entre altres, Vicent Andrés Estellés, Vicent Ventura o Enric Valor i entitats com el Club Diario Levante. I com no, refermà i enfortí la seua activitat més important la Fira del Llibre de València.

El Gremi de Llibrers s’encarrega de l’organització i convocatòria de la Fira del Llibre de València des de la XIV edició, l’any 1979.

L’any 1981, començà la que podríem anomenar segona etapa de la Fira. Deixà el seu lloc a l’aire lliure i es traslladà al Saló Columnari de la Llotja, on s’encetà un nou model de Fira en el qual els llibres eren oferits al públic segons la temàtica. Tot i que fer-ho a la Llotja deixava menys espai i menys possibilitats de venda, el Gremi de Llibrers, defensà el nou model pensant que suposava un millor servei cultural a la població, malgrat que fóra menys rendible. Per aquesta raó, i per moltes altres, va rebre la Medalla d’Or de la Delegació a València del Ministeri de Cultura, per la seua lloable contribució a la difusió cultural.

Després de sofrir durant alguns anys impediments diversos i canvis d’ubicació, la Fira trobà el 1985 el seu espai definitiu en el Jardí de Vivers. Durant aquest anys, la Fira ha estat reflexe dels canvis i esdeveniments socials ocorreguts, incorporant un programa d’activitats paral·leles, on les reivindicacions d’amplis sectors polítics i del món intel·lectual, han trobat un fòrum obert al diàleg, el debat i la participació, un espai on expressar i compartir les seues inquietuds.

Aquest programa, replet de tot tipus d’activitats i actes públics, ha convertit el certamen en un potent focus d’atracció cultural. Les presentacions de novetats editorials, amb la presència de nombrosos autors i representants del món del llibre, s’han anat succeint i una gran varietat de temes s’han abordat en col·loquis, debats, conferències, diàlegs oberts i taules rodones que han estat motiu d’interès per al nombrós públic que es congrega en la Fira. La poesia, el cinema, el teatre, l’art i la música també tenen el seu espai en el programa de la Fira, a través de lectures, representacions, concerts, exposicions i cicles, organitzades en col·laboració amb diverses entitats.

La presència de tots els sectors relacionats amb la producció i venda de llibres, ha fet i fa que la Fira del Llibre es convertisca en un excel·lent aparador per a presentar i promocionar les últimes novetats editorials, tant en obres d’entreteniment com de caràcter científic o tècnic.

En aquests anys s’ha augmentat notablement el nombre d’activitats, visitants i venda. La fira ha contat en la seua última edició amb 81 punts de venda, pels quals s’han passejat al voltant de cinc-centes mil persones, estant les vendes globals al voltant del milió d’euros. Durant l’edició del 2010, a més de l’augment de les compres i la massiva afluència de valencians, cal destacar la magnífica resposta als més de cent vint actes dirigits al públic en general que tradicionalment acull la Fira. Prop de set mil escolars han participat en les noranta activitats d’animació lectora, dirigides al públic infantil i concertades amb centres escolars, que es programen en la Fira pels matins. A més, als espais d’organització i a les diferents casetes, més de dos-cents cinquanta autors han estat presents i han signat les seues obres.

Al llarg d’aquests trenta tres anys d’història, han estat sòcies del Gremi de Llibrers de València, la pràctica totalitat de les llibreries de la província de València. Actualment formen el Gremi de Llibrers 84 llibreries.

ESTATUTS

— En breu —