150 LLIBRERIES IMPULSEN LA TRANSFORMACIÓ DE TODOSTUSLIBROS.COM EN PLATAFORMA DE COMERÇ ONLINE

Aquest projecte tecnològic de CEGAL ja està operatiu com a plataforma de comerç online, consulta bibliogràfica, difusió cultural i comunitat lectora.
Amb 29.406 usuaris registrats i dos milions de sessions mensuals, les llibreries independents han optat per un model cooperatiu i participatiu per al seu posicionament en el comerç electrònic.
La principal característica de la plataforma és la visibilitat i protagonisme del treball de cada llibreria.

Madrid, 4 de novembre.- 150 llibreries independents de tot el territori han activat les funcionalitats de comerç online de todostuslibros.com (TTL), la plataforma impulsada per CEGAL que funcionava des de 2011 com a cercador bibliogràfic i que ja està operativa amb un model únic en el sector del llibre, conjuminant comerç, consulta, difusió cultural i comunitat lectora.

La seua presentació s’emmarca en la campanya del Dia de les Llibreries, que se celebrarà el pròxim 13 de novembre, i coincideix amb un moment clau per a les petites i mitjanes llibreries, davant la recrudescència de la situació sanitària i l’auge del comerç electrònic.

Una de les principals característiques d’aquesta plataforma de e-commerce, i el que la distingeix de projectes similars empresos en altres països, com els Estats Units, Itàlia o Regne Unit, és que el control està en mans de la llibreria independent, que pot decidir en tot moment el seu nivell de participació (compra en els seus webs, reserves, comerç entre llibreries i venda directa), i que a més no ha de pagar comissions de venda, ja que l’administració no està centralitzada.

todostuslibros.com es basa en el treball de les llibreries, espais comercials repartits per tot el país i atesos per persones especialitzades”, explica Álvaro Manso, portaveu de CEGAL, qui destaca que la filosofia de TTL és participativa, ja que ofereix funcionalitats pròpies i beneficis per a editorials i distribuïdores.

Jesús Trueba, membre de la comissió tecnològica de CEGAL, afegeix que aquesta plataforma és la demostració que “en un sector que està molt atomitzat, en el qual teòricament tothom ens diu que estem molt ancorats en el passat, es pot treballar en equip, es poden crear sinergies que beneficien a tothom, i es poden respectar els canals pensant en l’eficiència i el futur.”

Al llarg dels anys, TTL ha tingut un comportament ascendent com a cercador bibliogràfic. Si en 2011, data del seu llançament, va registrar 933.622 sessions i 3.257.705 visites, aspira acabar 2020, data de la seua transformació en plataforma de comerç online, amb 27.128.208 sessions i quasi 80 milions de visites procedents, sobretot, d’Espanya i de països de Llatinoamèrica.
Altres dades esperançadores són els 70 mil usuaris únics que visiten diariamentcla plataforma i que ja compta amb 29.406 usuaris registrats, que poden comprar, reservar, enviar xecs-regale, seguir l’actualitat cultural de les llibreries o crear prestatgeries amb els seus llibres favorits.

Característiques i funcionalitats
Actualment, TTL té dos plans de funcionament. Per a l’usuari general, continua constituint una de les fonts més fiables per a la cerca bibliogràfica i la geolocalització de les llibreries en les quals estan disponibles els exemplars, podent comprar online en la web de les llibreries associades.

Però és l’usuari que es registra qui pot accedir a les principals novetats de la plataforma, amb els serveis de reserva o compra directa. A més, todostuslibros.com està concebuda com una comunitat lectora, i aquests podran crear prestatgeries amb els seus llibres favorits, publicar ressenyes o comentaris, triar a les seues llibreries de referència, subscriure’s als seus butlletins d’actualitat, o adquirir xecs-regal.

Una de les seues parts destacades és la visibilitat del treball de les llibreries, ja que aquestes també podran crear seleccions amb els seus fons, així com compartir les activitats que apareixeran vinculades a les fitxes dels llibres, per la qual cosa es realça el seu paper com a espais culturals actius i de proximitat , així com la seua labor de prescriptores literàries.

todostuslibros.com és fruit de la unió de les llibreries, a través de les seues associacions i gremis, així com de la col·laboració dels diferents operadors del sector , especialment editorials i distribuïdores, i ha comptat amb el suport de les institucions públiques per al seu desenvolupament al llarg dels anys.

“Volíem ser presents en el comerç electrònic però volíem fer-lo amb el nostre propi model, traslladant el millor de les llibreries a l’éspai digital i creiem que l’hem aconseguit”, assegura Álvaro Manso, qui destaca que es tracta d’una eina necessària i útil, que acosta a les llibreries al consumidor digital, promovent valors com la diversitat llibretera, l’atenció personalitzada, la bibliodiversitat i el paper cultural.

Big Data en un sector tradicional
todostuslibros.com és una de les apostes estratègiques per a CEGAL en l’àmbit tecnològic, ja que constitueix un excel·lent aparador digital de l’àmbit editorial en el mercat hispà.
Es fonamenta en la centralització diària i en temps real de la informació de disponibilitat de llibres en les llibreries i en la xarxa comercial. Actualment, compta amb 1.559.557 llibres amb disponibilitat, dels quals 1.068.282 tenen estadístiques de venda, a través de les 747 llibreries que comuniquen i comparteixen les seues dades de venda.
Aquest programa de Big Data, que ja està articulat i en marxa, serà potenciat des-de CEGAL, que pretén oferir informació sobre el comerç del llibre en llibreries de manera estable i amb una periodicitat trimestral a partir de 2021. La primera mostra es farà pública la setmana pròxima, en el context de la campanya del Dia de les Llibreries.

Related Posts