• El cartell de la desena edició d’aquest esdeveniment ha sigut realitzat per l’il·lustrador Ximo Abadía.
• En una data marcada per les circumstàncies sanitàries, la campanya promoguda per CEGAL girarà sobre l’arrelament de les llibreries amb els seus barris i les seues comunitats lectores, que està permetent superar moltes de les dificultats imposades per la crisi de la Covid-19.
• Amb un 5% de descompte, activitats en format físic i virtual, i les etiquetes #DíadelasLibrerías i #milibreríaesdebarrio, la campanya també incidirà en les llibreries com a espais de trobada segura.
– Hui arranca la campanya del Dia de les Llibreries 2020, que se celebrarà el pròxim 13 de novembre; un esdeveniment que estarà marcat indubtablement per les circumstàncies sanitàries i amb el qual les llibreries volen agrair el suport rebut durant els últims mesos, a més de ressaltar l’important paper que exerceixen tant en el sector del llibre com en la societat, amb el seu arrelament en els barris i la creació de comunitats lectores.
Promoguda per la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (CEGAL), i amb el suport de la Direcció General del Llibre i Foment de la Lectura del Ministeri de Cultura i d’Esport, aquesta campanya s’inicia amb la difusió del cartell realitzat per l’il·lustrador alacantí Ximo Abadía (Alacant, 1983).
Autor de novel·les gràfiques i àlbums il·lustrats com “Clonk”, “Méliès” o “Frank”, Abadia ha plasmat en la imatge l’univers vital que es genera entorn d’una llibreria concebuda com una llar i amb la qual homenatja personatges i autors de la narrativa clàssica, la literatura infantil o el còmic.
El Dia de les Llibreries va començar a celebrar-se en 2011 amb la intenció de convocar una jornada festiva i de portes obertes que servira per a fomentar la imatge de les llibreries com a espais pròxims i moderns, i que contribuïra a dinamitzar la venda de llibres en una data pròxima a l’inici de la campanya de Nadal.
Si bé aqueix continua sent l’objectiu, després d’una experiència com la viscuda durant l’Estat d’Alarma amb el tancament forçós, des de CEGAL volem destacar la lluita de les llibreries per mantindre’s vives i actives, dinamitzant el teixit social, econòmic i cultural dels seus entorns, i el suport rebut no sols des del sector, sinó des de la societat que està cuidant de l’anomenada economia de confiança, a més de defensar l’espai i temps individuals per a la lectura.
“A la primavera, en ple tancament, ningú imaginava que a hores d’ara de l’any estaríem en unes pèrdues anuals entorn del 25%. Hi ha temàtiques que estan funcionant millor que unes altres, i sabem que l’any no serà bo però, segons les nostres dades, hi ha uns certs indicis de recuperació”, comenta Álvaro Manso, portaveu de CEGAL.
Davant les actuals circumstàncies d’expansió del coronavirus, Mans recalca que “aquest esdeveniment és una reivindicació de les llibreries com a espai de trobada i enguany és veritat que hi haurà limitacions d’aforament i normes higièniques necessàries, però continuarem reivindicant a les llibreries com a espais de trobada segura, i amb una mirada centrada en aqueixa relació personal llibreter-client, i en la prescripció literària”.
Capacitat d’adaptació i projectes col·lectius
Al costat del cartell, els pilars d’aquesta campanya seran la presentació d’una pàgina web amb un disseny renovat i que centralitzarà tota la informació d’activitats i propostes (www.diadelaslibrerias.es), així com la presentació als usuaris de todostuslibros.com (TTL), la plataforma de la petita i mitjana llibreria que acaba d’incorporar el comerç online a les seues prestacions de consulta bibliogràfica, difusió cultural i interacció amb l’usuari. *TTL és una plataforma amb un model únic en el sector que presenta, a més, diferències notables amb altres projectes similars a nivell internacional, com l’estatunidenc o l’italià. Això és així no sols per les quatre funcionalitats (comerç, consulta, difusió i comunitat), sinó perquè el control està en mans de les xicotetes i mitjanes llibreries que poden decidir en tot moment el seu nivell de participació.
Té, a més, una filosofia participativa amb la implicació de tots els actors de la cadena del llibre (distribuïdores, editorials, creadors, llibreries i lectors). Al llarg dels anys, Tots els teus llibres ha tingut un comportament ascendent i de cara al llançament del comerç online presenta unes dades molt prometedores, amb més de 70 mil usuaris únics al dia, una previsió de finalitzar 2020 amb 80 milions de pàgines visitades, i 26.175 usuaris registrats que ja poden comprar, reservar, enviar chequesregalo, seguir l’actualitat llibretera o crear prestatgeries amb les seues seleccions.
De cara al pròxim Dia de les Llibreries, i per primera vegada, CEGAL també difondrà les dades de comerç del llibre durant els tres primers trimestres de 2020, obtinguts a través de Librired (abans Cegal en Xarxa), una de les seues eines de *Big Data que recopila diàriament les dades de vendes en 725 llibreries independents espanyoles. Amb un espot publicitari, i diferents accions promocionals en xarxes socials amb les etiquetes #DíadelasLibrerías i #milibreríasesdebarrio, aquesta campanya també vol apel·lar a la responsabilitat de les diferents administracions públiques en el foment de la lectura, a través de l’educació i de les xarxes bibliotecàries, sense les quals no serà possible encarar el futur no ja de les llibreries, sinó d’una societat crítica, creativa i constructiva.