La 54 Fira del Llibre supera les previsions de facturació i visitants

La 54 Fira del Llibre de València tanca hui les seues portes havent superat les seues expectatives de facturació. El certamen, organitzat pel Gremi de Llibrers de València i la Fundació Fira del Llibre als Jardins de Vivers, ha registrat unes vendes estimades d’1.100.000 euros, un 10% més que en 2018, com a conseqüència de la presència d’un dia festiu més en el calendari firal i de l’increment de les activitats. L’organització estima que més de mig milió de persones ha visitat el recinte durant els onze dies de durada del certamen, en el qual han participat 66 expositors, entre llibreries, editorials, institucions i entitats amb fons editorial propi, en 107 casetes.

Els llibres més venuts en valencià han sigut: Serem Atlàntida (Joan Benesiu), en ficció; Sapiens (Yuval Noah Harari), en no ficció; la Poesia Completa (1976-2016) de Marc Granell, en poesia; i Malena la Balena, en infantil/juvenil. En castellà, els més venuts han sigut: Los Asquerosos (Santiago Lorenzo), en ficció; ; Los campos de concentración de Franco (Carlos Hernández de Miguel), en no ficció; i Las auténticas princesas. Destripando la historia (Pascu&Rodri), en infantil/juvenil.

L’esdeveniment ha acollit 122 presentacions, al voltant de 700 sessions de signatures d’exemplars, 23 taules redones i debats, 14 tallers de lectura, 11 concerts, 6 lliuraments de premis, 6 recitals, 5 espectacles, 5 activitats relacionades amb la il·lustració, 5 exposicions, 4 homenatges, 4 trobades professionals, 3 trobades d’escriptors amb clubs de lectura, i 19 activitats infantils obertes al públic general. Així mateix, 4.300 alumnes i alumnes han participat en alguna de les 72 sessions d’activitats per a escolars, entre conta-contes, trobades amb autors, tallers i espectacles.

A més dels escriptors i escriptores convidats pels expositors i les editorials, l’organització ha programat presentacions, trobades o signatures d’exemplars amb al voltant de 70 autors i autores. En castellà, destaca la presència de Luis Landero (Lluvia fina), premi Nacional de Literatura i Premio de la Crítica, Manuel Vilas (Ordesa), Rosa Montero (Los tiempos del odio), Benjamín Prado (Los treinta apellidos), Albert Espinosa (Lo mejor de ir es volver, obra en castellà més venuda en Sant Jordi), Ayanta Barili (Un mar violeta oscuro, finalista del Premio Planeta 2018), Màxim Huerta (Intimidad improvisada), Elia Barceló (El eco de la piel), Sonsoles Ónega (Despúes del amor), Elisabeth Benavent (Toda la verdad de mis mentiras), Juan Madrid (Adiós princesa / Un beso de amigo) i Jerónimo Tristante (Secretos).

En valencià destaca la presència de Marta Pessarrodona, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes y homenatjada per la Fira, Marta Orriols (Aprendre a parlar amb les plantes, premio Omnium), Eva Baltasar (Permagel), Gerard Quintana (Entre el cel i la terra), Jordi Cabré (Digues un desig, segona obra en català más venuda en Sant Jordi a Barcelona), Sebastià Bennasar (L’any que vaig assassinar Rita Barberà), Ada Castells (Mare), Martí Domínguez (La Sega) i Joan Benesiu (Serem Atlàntida). A més, la Fira ha acollit el lliurament dels premis Los Libreros Recomiendan 2019, atorgats per la Confederación Española de Gremios y Asociaciones de Libreros (CEGAL) a Santiago Lorenzo (Los asquerosos, ficción; segona obra en castellà més venuda en Sant Jordi), Marta Sanz (Monstruas y centauras. Nuevos lenguajes del feminismo, no ficción) i María Martínez Bautista (Galgos, premi Javier Morote).

El cost global de la Fira s’estima en 360.000 euros. El certamen ha comptat amb la col·laboració institucional de la Generalitat Valenciana, el Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2015-2020, la iniciativa Sempre teua, la teua llengua, l’Ajuntament de València, Biblioteques Municipals de València, la Diputació de València i el Ministeri de Cultura i Esport del Govern d’Espanya. La Fira també ha comptat amb el patrocini de Caixa Popular, Global Omnium Fundació Aigües de València, Obra Social “la Caixa”, Random House, Ikea, Institut Valencià de Cultura, el Mercat Central de València, el teatre Olympia, Renfe-Adif, Balearia i Lanjarón. També han col·laborat FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura), l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) i l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV).

Related Posts