La 54 Fira del Llibre presenta el seu programa més compromés en la seua 54 edició

La 54 Fira del Llibre de València se celebrarà del 25 d’abril al 5 de maig de 2019 als Jardins de Vivers. Organitzada pel Gremi de Llibrers i la Fundació Fira del Llibre, l’esdeveniment comptarà amb la participació de 65 expositors, entre llibreries, editorials, institucions i entitats amb fons editorial propi, distribuïts en 107 casetes instal·lades entorn del passeig Antonio Machado, el Museu de Ciències Naturals i l’esplanada central dels jardins.

“Esperem que les urnes s’òmpliguen de vots i que els Jardins de Vivers s’òmpliguen de persones amants de la cultura”, ha afirmat aquest matí el president del Gremi de Llibrers, Nacho Larraz, durant la presentació de la 54 edició, celebrada a l’Ajuntament de València, presidida per l’alcalde, Joan Ribó, i que també ha comptat amb la participació de la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, Carmen Amoraga, i de la regidora coordinadora de l’àrea de Cultura, Glòria Tello.

“Els valencians i valencianes ens sentim orgullosos de tindre una Fira del Llibre que torna cada any en plena forma, tot i grans pesars, com ara els baixos índexs de lectura. Per això, des de l’Ajuntament de València contribuïm un any més, amb la cessió dels Jardins de Vivers, el Museu de Ciències Naturals, amb una ajuda econòmica i amb moltes ganes de continuar caminant junts per la senda de la dinamització del sector i el foment de la lectura”, ha assegurat Ribó. Per la seua banda, Amoraga, a partir de l’escriptor valencià Rafael Chirbes, ha recordat que la cultura “és allò que fa alçar la mirada a l’ésser humà i veure l’horitzó” i, després de detallar els indicadors de lectura en la Comunitat Valenciana ha valorat que “la Fira contribueix moltíssim a la millora” d’eixes dades.

Autors convidats i programa d’activitats

La Fira del Llibre disposa d’un ampli programa per a convertir-se durant 11 dies “en la gran festa del llibre i la lectura”, segons ha afirmat Larraz. L’organització ha convidat 65 autors i autores per a presentar o signar les seues obres. En castellà, destaca la presència de Rosa Montero, Benjamín Prado, Albert Espinosa, Santiago Lorenzo, Marta Sanz, Ayanta Barili, Máximo Huerta, Elia Barceló, Clara Sánchez i Sonsoles Ónega; en valencià, de Marta Orriols, Eva Baltasar, Joan Benesiu, Gerard Quintana, Jordi Cabré, Sebastià Bennasar i Ada Castells.

A més, diversos clubs de lectura participaran en les trobades organitzades per la Fira amb els escriptors Manuel Vilas (Ordesa, 14 edicions i més de 100.000 exemplars venuts en un any) i Martí Domínguez (La sega). El certamen reconeixerà amb els seus guardons les trajectòries del novel·lista Luis Landero i de la poetessa i traductora Marta Pessarrodona, que també estaran presents en la Fira.

Així mateix, l’organització ha programat 18 taules redones sobre diverses temàtiques, com la memòria històrica, fantasia i ciència-ficció, novel·la històrica, novel·la negra, novel·la romàntica, dones i literatura, literatura i diversitat, transsexualitat i literatura, literatura LGTBI, poesia, teatre, literatura i rock, drets humans i llibertat de premsa.

A més, la Fira s’obri enguany a manifestacions culturals no estrictament literàries i acollirà diversos concerts i espectacles. El col·lectiu artístic Cero en Conducta realitzarà una performance al passeig durant dues vesprades seguides; també oferiran concerts la Banda Municipal de València, la Coral Allegro de l’ONCE i l’Orfeó Valencià Infantil. Amb motiu d’aquest tipus d’activitats, el certamen ampliarà diversos dies el seu horari habitual, fins a les 00.00 h.

D’altra banda, expositors, editorials i entitats organitzaran més de 150 activitats obertes al públic, entre presentacions, taules redones i debats, recitals, espectacles i activitats familiars. Els expositors ja han confirmat la celebració d’almenys 428 sessions de signatures d’exemplars, al marge de les programades per l’organització; el 72% d’elles (309) correspon a obres publicades per editorials valencianes. Així mateix, durant els tres dies lectius del calendari escolar, la Fira acollirà 40 activitats per a alumnes, distribuïdes en 72 sessions i en les quals participaran 4.300 escolars.

La Fira més compromesa

El cartell de la Fira és obra de l’il·lustrador valencià Pablo Caracol, seleccionat entre 51 candidatures després de la corresponent crida a projecte. La il·lustració s’inspira en el poema èpic L’Odissea per a destacar la pervivència del sector del llibre malgrat les dificultats que experimenta des de fa anys, així com per a reivindicar el paper de la literatura i la cultura en l’actual escenari de canvi social i incertesa política. “Els llibreters i les llibreteres, com agents de cultura, no podem posar-nos de perfil ni mirar cap a un altre costat. Per això, la Fira es compromet més que mai com a espai de reflexió i en suport a tots aquells i aquelles que veuen perillar els seus drets”, ha afirmat Larraz, qui ha destacat el compromís del certamen amb la igualtat de gènere, els drets lingüístics, la memòria històrica, els col·lectius LGTBI, la llibertat d’expressió i les persones migrants.

Respecte a la igualtat de gènere, el 45,3% de les sessions de signatures programades pels expositors corresponen a obres escrites exclusivament per dones, i el 44,6% a obres escrites per homes; i dels 65 autors i autores convidats per l’organització, el 55% són dones i el 45%, homes. A més, la Fira acollirà la taula redona Dones i literatura i l’exposició Nosaltres també, comissariada per l’Associació Professional de la Il·lustració Valenciana, amb il·lustracions relacionades amb la lluita feminista i contra la violència de gènere.

Quant als drets lingüístics, la Fira ha programat un homenatge al sociolingüista Rafael Ninyoles en el 50 aniversari de la publicació d’El Conflicte lingüístic valencià. A més, acollirà la taula redona sobre igualtat lingüística Capgirar el desús i la subordinació i la presentació del llibre Amb tot el dret del món, de la Plataforma per la Llengua.

En relació amb els drets dels col·lectius LGTBI, el certamen ha programat les taules redones La transsexualitat als llibres i Llegim literatura LGTBI; a més, acollirà la presentació de Contes familiars, contes diversos per a famílies diverses.

Referent a la memòria històrica, la Fira ha programat la taula redona La veu de la memòria. També acollirà la presentació de Simplement és professionalitat. Històries de la Brigada Polític Social de València i l’exposició fotoperiodística Ojos, comissariada per Gema López, sobre els treballs d’exhumació de les fosses comunes 128 i 112 del Cementeri Municipal de Paterna.

Respecte a la llibertat d’expressió i d’informació, l’organització de l’esdeveniment literari ha programat una taula redona amb motiu del Dia Internacional de la Llibertat de Premsa. També ha convidat el periodista radiofònic hondureny Milthon Robles, exiliat a Espanya i acollit pel programa Escriptor Acollit del PEN Club, i el poeta sirià exiliat Mohamad Bitari, que presentarà el llibre Jo sóc vosaltres, en el qual també participen altres cinc poetes sirians exiliats en diferents parts del món.

Per últim, la Fira ha programat una taula redona sobre refugi i drets humans i ha convidat la reportera de guerra Ana del Paso, que presentarà el seu llibre Reporteras españolas, testigos de guerra. En l’acte participaran altres tres reporteres espanyoles especialitzades en conflictes armats.

Pressupost, expectatives i patrocinadors

El cost global de la Fira s’estima en 360.000 euros, la mateixa quantitat que l’any passat. L’organització aspira a aconseguir unes vendes d’al voltant d’un milió d’euros i unes visites de més de 500.000 persones.

El certamen compta amb la col·laboració de FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura), l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) i l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV). A més compta amb la col·laboració institucional de la Generalitat Valenciana, el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2015-2020, la iniciativa Sempre teua, la teua llengua, l’Ajuntament de València, Biblioteques Municipals de València, la Diputació de València i el Ministeri de Cultura i Esport del Govern d’Espanya. La Fira també compta amb el patrocini de Caixa Popular, Global Omnium Fundación Aguas de Valencia, Obra Social “la Caixa”, Random House, Ikea, Institut Valencià de Cultura, el Mercat Central de València, el teatre Olympia, Renfe-Adif, Balearia i Lanjarón.

Related Posts